joi, 24 februarie 2011

„Trădaţi în dragoste” (PrimaTV) sau despre irealitatea reality show-urilor din România (3)


Motto: Un om cu adevărat educat este acela care poate să faca distincţia între realitate şi ficţiune. –Autor necunoscut.

Se ştie de ceva timp că reality show-urile din România, cele de tipul: Schimb de mame (Prima Tv), Consilier de Urgenta (National TV), Trădaţi în dragoste (Prima Tv), Fata lu’ Tata (Kanal D), Test de Fidelitate (Antena 1), nu sunt tocmai reale. Ba chiar se zvoneşte că ar fi scrise şi regizate, întocmai ca nişte telenovele, un “actor” care joacă într-un asemenea reality show câştigând între 100 şi 200 de euro pe show. Depinde de cât de mult este dispus să se dea în stambă.  Nu e vorba neapărat de replici scrise, de dialog (deşi în unele cazuri se recurge şi la asta), cât mai ales de scrierea “poveştilor de viaţă”, pentru că, se ştie, punctul forte al unei telenovele este “povestea” în sine, ceea ce se întâmplă cu personajele. Şi atunci, dacă totul este scris şi interpretat cum rămâne cu realitatea? Nu cumva cei care se uită la astfel de emisiuni sunt un pic duşi de nas, ca să nu zic prostiţi?

Să luăm de pildă emisiunea “Trădaţi în dragoste”, de la PrimaTv. Formatul e evident inspirat după  „Cheaters” de la americani, doar că acolo e vorba chiar de surprinderi în flagrant „pe bune”, prezentatorul Joey Greco fiind înjunghiat şi bătut măr de câteva ori. Nu cumva să se creadă că asta îi doresc şi eu lui Ernest, deşi sunt sigur că audienţa emisiunii ar creşte spectaculos. Despre ce fel de realitate vorbim? Una cât se poate de palpabilă, după cum reiese chiar de pe site-ul PrimaTv: „Ajutaţi de Ernest, cei care sunt Trădaţi în dragoste vor putea să îşi demaşte partenerii infideli, în fiecare luni seara. Prin urmare, cei care îşi bănuiesc soţii, logodnicii sau iubiţii, îi pot contacta pe realizatorii emisiunii pentru a demonstra că bănuielile lor sunt fondate. În momentul în care detectivii noştri vor avea dovada certă că acesta calcă strâmb, se va organiza.... flagrantul.”
De ceva timp emisiunea s-a mutat la KanalD şi se numeşte acum “Ochii din umbră”. Aceeaşi Mărie cu altă palarie.
E clar că asemenea emisiuni încurajează voyeurismul,  plăcerea românilor de a se uita prin gaura cheii la conaţionalii lor care se bat, se înjură ca la uşa cortului, îşi smulg părul din cap (dacă-l mai au), se scuipă (şi nu de deochi). Sute de mii de oameni aflaţi în faţa televizoarelor se regăsesc în cel înşelat, sau în cea înşelată şi participă alături de el/ea la păruiala generală, chiar şi aşa stând în fotoliu şi savurând o bere. Şi dacă nimic nu este real? Dacă scuipatul e fabricat, dacă realitatea e un pic mai mult „amenajată”, dacă cineva ne fentează, dacă viaţa e de fapt în altă parte? Lovitura de graţie survine la sfârşitul „reality show”-ului, când pe genericul de final apare scris, suficient de scurt: „întâmplările relatate sunt fictive, iar protagoniştii implicaţi sunt actori.” Cu alte cuvinte: „Am prostit poporul cu televizorul.” Şi asta de ani buni de zile. Nici nu-i de mirare. Se întreţine cu bună ştiinţă confuzia dintre realitate şi ficţiune. 
Audienţa unor astfel de show-uri in 2009

Dar iată câteva dintre comentariile telespectatorilor, culese chiar de pe forumul acestei emisiuni:

Soso: Am 29 de ani şi sincer cred că viitoarea nevastă mă înşeală. Sunt cam tot timpul plecat şi când vin acasă nu o găsesc nicăieri ... iar când vine zice că a fost ori la mămica ei ori la o prietenă. Ar conta foarte mult pt. mine să aflu adevărul.
Ionela: Cum fac să vă contactez? Sunt trădată de concubinul meu şi nu vrea să recunoască. Vreau să scot adevarul la iveală. Vă rog să răspundeţi la telefon.
Andreea: Nu am vazut emisiuni făcute în afară ci doar în ţară, puteţi acţiona şi în Germania de exemplu? Dacă da, ar fi suuuuuperrrrrrrrrrrrrrr.
Adytza: Emisiunea e pe bune? E cu personajele în cauză? Sau e făcatură? Io nu îmi dau seama.”
NECHITOI EUGENIA, pe 15 februarie 2011, la 18:29
As dori sa stiu cum as putea apela la echipa de detectivi de la emisiunea ochii din umbra. Doresc sa dovedesc infidelittea sotului.
Halal discernământ. La aşa emisiuni, aşa telespectatori! 

PS: conform ziarului România liberă iata cât câştigă actorii de ocazie in perioada de criză. Tarifele:
130 de lei pe zi pentru un actor amator în rol principal
20-50 de lei pentru rol secundar
50 de lei pentru cel care racolează o nouă persoană în distribuţia emisiunii
150 de lei primeşte un proprietar care îşi pune casa la dispoziţie pentru filmări.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu