marți, 8 februarie 2011

„Copii contra părinţi” (pe Naţional TV) sau despre Irealitatea reality - show-urilor din România (2)

Reţeta: se ia o familie nevoiaşă şi dispusă să se dea în spectacol pentru câteva sute de euro, mai ales acum pe timp de criză. Se inventează nişte situaţii conflictuale în sânul acestei familii: tatăl nu se înţelege cu fiul, care este rocker, fiul nu se înţelege cu sora, care e manelistă şi nici unul dintre ei nu se înţelege cu bunica, care e surdă. Se apelează apoi la serviciile unui psihopedagog (Irina Petrea, Supernanny din emisiunea care „îmblânzea” copilaşii între trei şi cinci ani) şi se lasă apoi să fiarbă la flacără potrivită, până dă în clocot.

Scenariu: Georgiana (15 ani), a abandonat şcoala în clasa a şaptea, ascultă manele şi muzică arăbească, dansează din buric atunci când nu o vede nimeni, face manichiura şi le coafează pe prietenele sale.
Georgiana: „Locuim în aceeaşi cameră cu bunica. Nu prea ne place să dormim în acelaşi pat cu dânsa. Face mizerie, strângem dupa ea.”
Voice over: „Când vorbeşte despre situaţia din familia ei, ochii Georgianei se întristează.”
Şi pac, un insert cu ochii Georgianei, ca să vedem cât sunt de trişti. Se vede de la o poşta că au fost filmaţi separat, pentru că n-au nicio legatură cu starea Georgianei de dinaintea intervenţiei voice over-ului. Mulţi văd, puţini cunosc.
Andrei(18 ani), fratele Georgianei, a abandonat şcoala tot în clasa a şaptea, ascultă muzică rock, şi are şi el probleme cu bunica: „Mă stresează mereu, culcă-te, nu mai da drumul la muzică, lasă calculatorul în pace.”
Neştiind cum să rezolve această „situaţie conflictuală”, tatăl (Şerban) apelează la ajutorul pshihopedagogului.
Tatăl (pe un ton calm): „ Problema e că Andrei nu m-ascultă. Nu mă ajută prin curte.” Apoi ( pe un ton de-a dreptul isteric, probabil la indicaţia producătorului emisiunii): „Eu nu-l mai suport. A luat maşina din faţa porţii şi-a plecat cu prietenii la pădure.”
Psihopedagoaga: „De ce credeţi c-a făcut asta?”
Tatal: „Pentru fiţe, ca să impresioneze. Ca sa se dea mare.” Acuma eu, ca simplu telespectator, văzând maşina am oarece dubii: pe cine să mai impresioneze fiul cu o Dacie 1300 de prin 1980, care trebuie să fie împinsă ca să pornească?

Pentru a arâta cât e de precoce e Georgiana în ceea ce priveşte „emanciparea feminină”, ce credeţi că face puştoaica în timp ce vorbeşte cu psihopedagoaga? Aţi ghicit: îşi vopseşte unghiile.
Punctul culminant al conflictului dintre cei doi fraţi îl constituie „bairamul” dat de Georgiana în bucătarie, împreună cu alte trei colege, bairam care întrerupe momentele de relaxare ale fratelui mai mare. Andrei: „Ce faceti măi aicea, ce-i cu gălăgia asta, ce-i cu bairamul ăsta?
Georgiana: „Ce gălăgie mă? Ascultăm manele la telefonul mobil.”
Andrei: „Unde e telefonul? Ia-nchideţi muzica, cocalarelor.”
Intervine psihoterapeutul care stă de vorbă cu fiecare în parte.
Voice over: „A fost o discuţie constructivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă în scurt timp.”  Până atunci însă intervine şi bunica, complicând un pic lucrurile, exact ca-n scenariile hollywood-iene, care mai au un „twist” înainte de deznodământul final.
Bunica: „Vreau şi eu o cameră a mea, că Georgiana vine şi ea cu fete şi la 10 şi la 11 noaptea, iar Andrei se joacă pe calculator toată noaptea.” Aşa că tatăl şi fiul se hotărăsc să mai construiască o cameră.
Voice over: „Iată primul pas spre reconciliere. Tatăl şi fiul îşi strâng mâna.” Îşi strâng mâna la plan general, dar şi-o strâng şi la plan detaliu ca sa ne intre bine-n cap că cei doi s-au împăcat.
Şi ca să fim siguri că povestea se termină cu „happy-end”, exact înainte de genericele de final, printre îmbrăţişări şi lacrimi se mai aude încă o dată vocea voice over-ului: „Irina Petrea lasă în urmă o familie care şi-a regăsit armonia si echilibrul.” 
 
PS: iata cateva din mesajele culese de pe site-ul emisiunii:
elena spune in 28-01-2011 18:39 :
ftftftftf tare emisiunea!! dar oare o fi adevarata emisiunile acceste!!! io nu cred dar ma uit k imi place mult!!!! o seara plackut

ralu spune in 17-01-2011 17:54 :
emisiunea e tare doar ca si mama vrea sa va cheme:-@ ei da nu face ea asta:))

elenna spune in 28-01-2011 18:36 :
este super tinetio tot asa !! e super tare emisiunea io toate imisiunile le urmaresc imi place ftftftft tare!! ftftftftftft misto!!! si o si caracterizeaze aceest job!!!! ca psiholog

ioana spune in 26-01-2011 19:47 :
e un reality-show super tareeeeeeeeeeeeee.il iubesc :-*!! urmaresc in fecare seara cand est este fffrumos. nu am cuvine sa-l descriu cat de frumos este. stiu episoadele pe derost. il ador! e preferatul meu! abia astept sa inceapa asta seara! va pup! pa! pa!

gaby spune in 03-12-2010 13:56 :
bwa desteptule nu sti ca este trucate toate.dana si cristina este aceasi persoana.ea este varamea si dak nu ma crezi intra pe id asta gaby_frumosu18 si iti voi arata o poza cu mn si cu ea:D

Adelin spune in 12-01-2011 9:42 :
Salut am 12 ani si am o problema cu mama
ea devine obsedata de mine cu ca eu as sta duar la pc. asta crede ia fiind ca sta mai mult la servici.dar ea nu crede alceva. miam facut temele de ieri si astazi ma vazu ca stau la pc si zisa " ce dracu faci ma aici tu de teme de invatat nu ai nimic" si nici nu ma crede cand ii zic si nici nu vrea sa vada
fratele meu vitreg Costi de 21 de ani cand face ceva spunde nare nimica daca fac eu asa ceva ma dracuie toata ziua
va rog ajutatima
id adellin.stil


Mona spune in 08-12-2010 23:27 :
Imi place emisiunea. Ma uit cu drag la ea de fiecare data. Nu e om care sa nu fi trecut prin probleme adolescentine, iar scenariile sunt facute exact pentru ca fiecare om sa aibe ce invata. Irina e o doamna deosebita. Tot respectul!

ry spune in 04-12-2010 10:19 :
uite e o emisiune sooper as vrea sa particip ;)nu ma integ cu sora cu parintii ,imi pare rau d aceasta chesty sunt inca o minora intradevar nu ar trebui sa le raspund sunt constienta dar asa m-am obinuit ...

Copii contra părinţi, Viorel Gaita, reality-show, Irina Petrea, Supernanny, fake, lol, amuzant  

Un comentariu:

  1. imi place emisiunea mai ales de irina petrea cea mai tare chiar imi place

    RăspundețiȘtergere