luni, 28 martie 2011

Un pas mic pentru om, o minciună uriaşă pentru omenire


Buzz Aldrin e luminat in partea intunecata a modulului.




















Mă uit la o fotografie făcută de tatăl meu pe 21 iulie 1969: un punct luminos pe un ecran negru de televizor Rubin, în interiorul căruia e scris cu pixul: „primii oameni pe lună”. Asta a constituit pentru mine, ani de-a rândul, singura dovadă că americanii păşiseră pe lună: un ecran negru de televizor (ştiţi şi voi că în epoca lui Ceauşescu nu prea se făcea mare tam-tam pentru reuşitele unei societăţi decadente în care omul era exploatat de către om) cu un punct luminos in centru.
Taică-meu făcuse poza cu un aparat rusesc, un Smena-symbol cu blitz ataşabil. Nu fusese vorba de vreun sabotaj din partea ruşilor (învinşi de SUA în cursa pentru cucerirea Lunii) faptul că poza ieşise aşa. Pur şi simplu taică-meu nu ar fi trebuit să folosească bliţul.

Mai târziu am văzut filmul „Odiseea spaţială 2001” (apărut în 1968), în regia lui Stanley Kubrik, regizor despre care un critic de film american spunea: „Dumnezeu a creat Lumea în şase zile, iar în a şaptea zi Kubric i-a trimis-o înapoi pentru modificări”. Odiseea spaţiala 2001, a fost filmat în stransa colaborare cu NASA. Jan Harlan unul din producătorii lui Stanley Kubrik spunea în 2008 că: „filmul se constituie intr-un imens exercitiu de PR pentru Nasa”, iar Faruk Elbaz, directorul tehnic al Nasa în perioada filmărilor afirma că: „nu e nici un dubiu. Inginerii şi designerii programului spaţial au fost influenţaţi de acest film.”

Una dintre dovezile palpabile ale acestei influenţe îl constituie faptul că în urma apariţiei filmului Nasa a modificat costumele spaţiale ale astronauţilor. După succesul extraordinar al Odiseei spaţiale 2001, NASA a realizat cât de important este  rolul unui regizor în atragerea opiniei publice americane pentru susţinerea proiectului „Primii oameni pe Lună”, proiect care începuse să fie foarte costisitor.

Citându-l pe Hitler: „cu cât o minciună este mai mare cu atât este mai uşor este pentru populaţie s-o creadă”. Şi cine era cel mai mare specialist în minciuni frumoase, dispunând totodată de logistica necesară implinirii acestui „american dream” promis de Kennedy la începutul mandatului său de preşedinte? Nimeni altul decăt Hollywood-ul.
The rest is history.

P.S.: în urma prea multor dovezi care demonstrează că pozele misiunii Apollo 11 au fost făcute în studio, Nasa a lansat o altă ipoteză: zborul pe Lună a avut loc, numai că atunci când atronauţii au revenit pe Pământ şi-au dat seama că filmele foto au fost compromise, aşa că au trebuit să refacă pozele în studio.

Şi una şi mai tare preluată pe 17 iulie 2009 de la THE ASSOCIATED PRESS (si REUTERS): NASA a anunţat prin purtătorul său de cuvânt că video-caseta cu filmul original al misiunii Apolo 11 a fost ştearsă cu ani în urmă şi că s-a înregistrat altceva deasupra. Asta e ca şi cum aş înregistra eu pe caseta mea cu nunta, finala campionatului mondial de fotbal. Probabil c-aş reface apoi nunta în studio. Nu neapărat însă cu aceeaşi mireasă.

15 comentarii:

  1. După ce, prin liceu fiind, am văzut o serie de documentare (cam vreo patru în decursul a două zile) ce pun dovezi solide pe masă despre așa-zisa selenizare, îmi venea cam greu să accept ideea că un popor precum cel american a înghițit gălușca asta vreme de atâția ani. Până la urmă, oarecum dezamăgit, am fost de acord că NASA a comis-o în stil românesc. Iar peste câțiva ani am ajuns să concluzioez că americanii sunt, probabil, cea mai ușor de fraierit nație de pe planetă și, paradoxal, cea mai puternică.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, numai ca stiind ce fel de cetateni are la casa lui, Guvernul american a dat tot felul de legi prin care sa-si protejeze idiotii si handicapatii, astfel incat, tu , ca om normal, ajugi sa te simti in minoritate. O minoritate neprotejata insa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu putin efor ne pot face sa credem ca acum, defapt traim pe luna...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oricum sunt specialisti in propaganda (Ceausescu era mic copil) asa ca ne pot face sa credem ca traim si pe Marte. Pentru exemplificare uite un filmulet in care americanii sunt invatati cum sa recunoasca un comunist. Sunt si cateva imagini de la paradele lor de 4 iulie. Nu mi se par foarte departe de manifestarile noastre de 23 august.
    http://www.youtube.com/watch?v=AWeZ5SKXvj8

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, când vine vorba de propagandă sunt cei mai buni. Ei au inventat publicitatea, ce dracu. Spunea odată un "inginer" de la marketingul McDonlad's: „Dacă învelim un shit într-un ambalaj frumos și-l promovăm ca fiind noua senzație din meniu, se vor face cozi în restaurante“. Cât despre manifestările de 4 iulie, diferența dintre noi și ei era și este aceea că ei chiar o fac din patriotism și pentru ei chiar înseamnă tradiție.

    RăspundețiȘtergere
  6. As avea ceva rezerve legat de patriotismul lor. Normal ca daca in fiecare an pe 4 iulie ti se spune ca faci parte din natiunea cea mai tare de pe glob si ca nici nu e nevoie sa faci mai nimic (poate doar sa mori in vreun razboi pentru pace) ca au facut destul altii inaintea ta, incepi chiar sa crezi ca e misto patriotismul (mai ales ca-ti da si steaguri si insigne moca pe 4 iulie). Nici nu se compara cu carnatii si cu mititeii nostri. Ca sa nu mai vorbim de ciolan!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oau! Nu mai știe omul când e glumă și când nu în umorul involuntar. Propun o soluție la dilemă: repetați în fața oglinzii "sunteți toți plăsmuiri ale imaginației mele, sau plăsmuiri ale plăsmuirilor imaginatiei mele; nu existați deci, iar când mă voi trezi din visare vă voi fi uitat" și apoi o să vadă ei cine pe cine păcălește! Treaba asta e mișto pentru că are (1) are o denumire științifică (solipsism), (2) e în general trecută cu vederea de formatorii de opinie mainstream (deci e un bun candidat la teoria conspirației) și nu în ultimul rând (3) răspunde la una din dilemele fundamentale nerezolvate, aia formulată de Descartes, și deci orice prost îsi poate da cu părerea (aveți temă pentru acasă să aflați despre ce e vorba). Spor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Băi, și pentru că nu fac mișto, sunt sigur că există o explicație și pentru că rușii nu și-au dat seama că sursa transmisiei radio nu era pe Lună, ci la XXth Century Fox.

    De-aia e rău c-a căzut comunismul. Nu că poate scrie orice orice-i trece prin cap. Că ne mai distrăm și noi citind. Ci pentru că data viitoare argumentul cu rușii o să cadă. Parcă văd controversa legată de Marte, acum, în epoca de după războiul rece :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @adriatikus: bravos, imi place ca esti multumit de suficienta si de eficienta gandirii tale. Cum de nu te-ai prins ca articolul era scris pentru a-mi aduce cititori ca tine, bazati, specializati in "crede tot ce-ti baga americanii pe gat si nu cerceta". Si da, sunt un membru fondator al teoriilor conspirationiste. Eu macar sunt constient de asta, pe cand tu...

    RăspundețiȘtergere
  10. Hm. Atunci e ori..., și sunt prost, ori..., și nu sunt.

    Dacă e ori și sunt, atunci e paradoxul minxinosului, deci nu e corect.
    Dar dacă e ori și nu sunt, atunci am o întrebare: și suntem mulți?

    PS paradoxal, parc-aș vrea să nu fie corect.

    RăspundețiȘtergere
  11. Băi Gaiță, ești mult mai prost decât credeam. Una e să vrăjești pulimea ca să-ți vinzi poantele și cu totul alta e s-o arzi cu ei la miștouri ieftine pe tot feluri de bombe pe care faci tu copy-paste la propriile comentarii să te vadă ăia "că ai spus-o".

    Da mă, ești prost. Că nu ai decența de a nu lua parte la hăhăiala prostimii. Că nu faci distinctie între umor și "caterincă". Ești prost că te bucuri că-ți fac rating fraierii ăia și Alexa. Cu fraierii ăia și cu Alexa o să rămâi, că ești prea chior să-ți dai seama ce e futil și ce nu.

    Ești prost că nu ai repere, mă Gaiță, și deci nici spirit critic. Că n-ai înțeles că tu ar fi trebuit să fii mai mult ca ăia. Măcar să încerci. Că te bucură în loc să îți repugne compania lor. Că vrei mai mult, nu mai bine.

    Așa că îți doresc o mediocritate dulce, după posibilități. Stai liniștit, asta vrei, asta ești, nu mai ai cum s-o ratezi. Și nu te obosi cu gândul că nu știi cine sunt. Spre deosebire de tine eu îmi aleg compania.

    RăspundețiȘtergere
  12. @adriaticus: hai ca mi-ai zis-o! Pacat ca cei care-mi vor face rating la texte nu vor intelege nimic din comentariul tau si vor crede, citindu-ti comentariile succesive, ca suferi de labilitate psihica. Eu insa stiu ca nu-i asa, tu esti un tip echilibrat, numai lumea din jurul tau e dezechilibrata. Dac-as sti ca mai ai flegma ti-as intoarce si obrazul celalat. E o onoare si o bucurie sa fii scuipat de cineva care are repere si spirit critic. E aproape ca si cum te-ar scuipa Hagi.
    PS1: Polimedia.us e o comunitate de internauti si cu bune si cu rele. Daca ai fi citit si alte comentarii ale mele ai fi vazut ca unele dintre ele erau chiar foarte critice la adresa celui care conduce aceasta comunitate. Dar el a fost cu ideea e casa lui si atata timp cat ii pasesti pragul trebuie sa-i respecti regulile. Daca n-ai fi atat de plin de venin ai descoperi si lucruri interesante pe-acolo.
    PS2: nici nu mai bagi de seama caraghioslacul interventiei tale extrem de subiective, de cavaler care sare sa-si apere Rosinanta. Hai ca m-ai facut sa zambesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. @adriaticus: nu te grabi sa-mi spui ca am incurcat-o pe Rosinanta cu Dulcineea. N-am incurcat-o.

    RăspundețiȘtergere
  14. SALUTI tutti là fuori ... mi chiamo (Robert Lora) Vengo dalla CANADA, non dimenticherò mai l'aiuto che il dottor Ogudugu mi ha reso nella mia vita coniugale. Sono sposato da 8 anni e mio marito e io ci amiamo molto. Dopo 6 anni di matrimonio, mio ??marito cambiò improvvisamente che stava avendo una relazione con una signora fuori dal nostro matrimonio, mio ??marito tornò a casa un giorno raccolse le sue cose e lasciò me ei bambini alla sua padrona fuori in quel momento ero confuso non sapendo cosa fare di nuovo perché ho perso anche mio marito e il mio matrimonio. Stavo cercando aiuto in internet, ho visto molte persone condividere testimonianze su come il dottor Ogudugu li aiutasse con i loro problemi coniugali, così ho contattato l'e-mail del dottor Ogudugu gli ho detto il mio problema e mi è stato detto di essere calmo che sono venuto nel posto giusto potevo tornare mio marito entro le prossime 48 ore, con mia grande sorpresa mio marito venne nel mio ufficio chiedendomi in ginocchio che dovessi trovare un posto nel mio cuore per perdonarlo, che non avrebbe mai tradito di nuovo, gli chiedo subito che gli ho perdonato. Amici, il tuo caso non è troppo difficile perché non offri al Dr Ogudugu una possibilità, perché so che ti aiuteranno a risolvere il tuo rapporto con il tuo ex partner. Il dottor Ogudugu è il miglior incantatore in circolazione per risolvere qualsiasi problema per te.
    {1} HIV / AIDS
    {2CANCER
    {3} HERPES
    {4} DIABETE
    (5} HERPERTITIS B

    Email: GREATOGUDUGU@GMAIL.COM
    Call / WhatsApp: +27663492930

    RăspundețiȘtergere
  15. Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care mi-a oferit-o Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez ex-soțul cu vraja lui magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și de a ajuta la stabilirea relației. și să facă oamenii să fie fericiți în relația lor. Mi-am explicat situația și i-am căutat ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și că acum sarbatoresc pentru că soțul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea întotdeauna să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o celebrare mare. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr. Saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. DACĂ NU AȚI VĂ RUGĂM AJUTAȚI, DOCTOR SAGURU CONTACT ACUM prin e-mail: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și te face să te simți fericit în relația ta.
    1 LOVE SPELL
    2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX
    3 FRUCTE DE FEMEI
    4 PROMOȚIE SPELL
    5 SPELL DE PROTECȚIE
    6 SPELL BUSINESS
    7 SPELL GOOD JOB
    8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE SPELL.

    RăspundețiȘtergere