vineri, 25 martie 2011

Viorel Gaiţă, umorist: „Nu fac orice pentru rating“ (Florina Tecuceanu Adevarul de marţi 30 mar 2010)

Realizatorul emisiunii „Mioritza Niuz“ de la TVR 1 scrie versuri, face umor şi se întristează că „publicul înghite aproape orice“. Viorel Gaiţă şi sora lui, Ileana, producător TV, lucrează pentru prima dată la un proiect comun. „Mioritza Niuz“ este un pamflet săptămânal, difuzat în fiecare sâmbătă de TVR 1. 
„Adevărul": Cât de repede te-ai reintergrat după ce ai revenit din Canada? 
Viorel Gaiţă: Extraordinar de repede. S-a întâmplat ceva ciudat. A fost ca şi cum aş fi fost plecat câteva secunde, nu nouă ani. Dacă stau şi mă gândesc mai bine, cred că de fapt nici n-am fost plecat. 
Ce regreţi din Canada? Trebuie să ai şi nişte amintiri frumoase...

Sunt multe, dar cele mai frumoase le reprezintă venirea pe lume a celor doi copii: Andrei şi Diana. Şi culorile pădurilor toamna, şi autostrăzile, fie ele şi nesuspendate, şi oraşul subteran, şi prietenii cu care jucam fotbal în fiecare săptămână. 
Cum simţi publicul? Este diferit de cel din anii '90 când înghiţea pe nerăsuflate pastilele din emisiunea „Lumea lui Gaiţă"? 
Atunci înghiţea pastilele din „Lumea lui Gaiţă", acum înghite aproape orice. Bineînţeles că publicul e diferit. În primul rând că e foarte îmbătrânit, tinerii preferând calculatorul.

Apoi, publicul s-a diversificat foarte mult. Dezamăgiţi de oferta de programe de la televiziunile generaliste, foarte mulţi au ales să se uite la televiziuni de nişă sau să facă altceva. Numărul de telespectatori a scăzut dramatic, urmând o tendinţă firească la nivel mondial, şi acum cel puţin 10 televiziuni se bat pe acelaşi bazin de telespectatori, sărăcit şi calitativ, şi cantitativ. Probabil că e nevoie de o investiţie destul de mare şi de proiecte de calitate şi de lungă durată pentru a-i aduce înapoi pe cei care au plecat din faţa televizoarelor.
Deocamdată nicio televiziune nu pare dispusă să le facă.

Producătorul emisiunii tale este Ileana Gaiţă, sora ta. „Mioritza Niuz" este o afacere de familie ? 
Se poate spune şi aşa. Adevărul este că aveam nevoie de un producător din TVR, emisiunea fiind o coproducţie, şi cum Ileana face parte dintre producătorii buni din TVR, alegerea a fost simplă.

Aţi mai lucrat împreună? 
N-am mai avut proiecte comune până acum, deşi am lucrat în acelaşi timp la aceeaşi televiziune, la Tele 7abc, în 1993. Ileana a preferat însă lucrurile mai serioase, mai profunde, reportajele emoţionante, eu am rămas fidel ironiei, umorului de stradă, băşcăliei. Aşa că şi „Mioritza Niuz" va fi un amestec din cele de mai sus. 
Ce nu a mers în colaborarea ta cu Antena 1 şi Prima TV?

În televiziunile comerciale simţi mereu în ceafă răsuflarea rating-ului. N-ai făcut audienţă în primele şase ediţii, eşti scos din grilă. N-ai timp să dezvolţi un proiect, să-l creşti. Se dă prea des vina pe public: publicul vrea scandal, publicul cere manele, publicul vrea bârfe. Dar pe public cine l-a format? Eu unul nu sunt dispus să fac orice pentru rating. Pe de altă parte, Televiziunea Publică ar trebui să reprezinte alternativa, ar trebui să fie cea care să ţină stacheta sus. Presiunea rating-ului fiind cumva secundară, pe primul plan ar trebui să fie preocuparea pentru calitatea programelor. 
Există Mondenii, Cârcotaşii, Divertis... Care este avantajul tău în faţa concurenţei?

Nu mă bat cu nimeni. Părerea mea e că sunt prea puţine emisiuni de divertisment de calitate, iar numele pe care le-ai enumerat mai sus fac parte dintre ele. E loc pentru toţi sub soare. Elementul care mă va distinge va fi umorul de stradă, pur, necontrafăcut, la care n-am de gând să renunţ. 
Într-o vreme publicai poezii pe agonia.ro sub pseudonimul Ioanid. Mai scrii versuri? 
Sunt în continuare membru pe agonia.ro, din păcate numai cu pseudonimul, pentru că în ultimul timp nu prea am mai publicat, din cauza absenţei stării de graţie. 

Gaiţă de România 
Viorel Gaiţă este autorul celebrelor farse realizate pe stradă, în anii '90, printre cetăţenii care îşi dădeau cu părerea despre periculosul agent termic, despre generalul Store sau despre nivelul erecţiei la români. În 2000 emigrează în Canada, unde stă opt ani.

Revine în România în 2008, unde realizează o emisiune la Antena 1, „Mishtok Show", difuzată doar un sezon. În 2009 se mută la Prima TV, cu emisiunea „România lui Gaiţă". Este căsătorit şi are doi copii: Diana (trei ani şi jumătate) şi Andrei (opt ani şi jumătate). Soţia sa, Monica, este project manager la Siemens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu