joi, 31 martie 2011

Horia Roman Patapievici la Radio Guerilla, sau despre neadaptarea discursului in funcţie de receptor


Azi dimineaţă l-am ascultat pe H.R. Patapievici la Radio Guerrilla. Mi s-a părut că a venit total nepregătit la intâlnirea cu ascultătorii postului, care se ştie, sunt mai inteligenţi decât ai lor. Pe parcursul interviului am trăit cu impresia că unul dintre interlocutori (ori Dobro ori Craio) i-a pus un băţ pe scaun (cum puneam noi profesorilor pioneze când eram mici) şi HRP-ul s-a aşezat cu fundul pe băţ fără să-l vadă. I-am zărit până şi papionul roşu la gât, deşi emisiunea era la radio (intelegeţi voi ce vreau sa spun). Ca o divă ce este, HRP s-a lăsat aşteptat. Mult peste sfertul academic. Iar când in sfârşit a sosit a dat vina pe oraşul aglomerat şi pe trafic, de parcă n-ar fi ştiut in ce oraş trăieşte. S-a discutat un pic despre politică (de ce inaintaşii nostri au reuşit să ne unească in timp ce actualii politicieni nu fac decât să ne dezbine ?), despre umor (imi place umorul sec englezesc, dar si cel românesc cu accentele lui de cruzime şi limbajul lui colorat) şi despre viaţa de după moarte (da, exista viaţă după moarte !). La final HRP şi-a exprimat regretul că s-a vorbit prea puţin despre ICR (Institutul Cultural Roman)  şi despre schimbările benefice ce s-au produs acolo de cand este el director. De exemplu in mandatul său s-au tradus 250 de carţi faţă de numai 10 in mandatul celui dinainte. O fi pus la socoteală şi cartea consilierului prezidential Cătalin Avramescu, publicată la editura Princeton, carte pentru care ICR a plătit 7000 de euro? Vedeţi, pentru găinarii de genul asta nu-mi place H.R.Patapievici, omul. Si nu-mi mai place pentru oportunismul de care a dat dovadă. A mai spus printre altele, in interviul de la Radio Guerrilla, că in ceea ce-l priveşte nu este un iubitor al scandalurilor şi al controverselor, uitând cum el însuşi a provocat un scandal imens fix în ziua ultimul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale atunci când a acordat un interviu unui important ziar din Spania, în care afirma că "există o casetă cu Geoană primind sex oral". HRP-ul a facut uitată apoi această casetă impiedicandu-ne astfel să-l vedem pe Geoană in exerciţiul funcţiunii. Oricum cred că aparitia acestei casete i-ar fi făcut mult mai mult bine lui Geoană decat i-a facut jacuzzi-ul de la Vântu. Părerea mea.   

Horia Roman Patapievici, Radio Guerilla, Dobrovolschi, Craioveanu, Viorel Gaita, ICR, Geoana, Catalin Avramescu

7 comentarii:

 1. Probabil că nu a vrut să lase la vedere caseta fiindcă a realizat că o asemenea propagandă îi aduce lui Geoană fotoliul de preşedinte. Acuma pe bune, mai ştii de faimosul sex oral văzut prin gaura cheii( M.C. şi I.C.)? Cine naiba ştia de M.C. atunci? Şi apoi explozie! Toate crătiţeresele o iubeau şi doreau să ajungă ca ea :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Aia ziceam si eu. O filmare prin gaura cheii, cheia marilor "succesuri"!

  RăspundețiȘtergere
 3. Se mai intampla sa fii inconfortabil in prezenta Dobro/Craio...

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu despre inconfortul starnit de Dobro/Craio (si care poate fi lesne inteles) era vorba. Era vorba despre o minima documentare a HRP-ului cu privire la profilul ascultatorului de Guerilla. Atat si nimic mai mult.

  RăspundețiȘtergere
 5. Menirea Programului TPS – Translation and Publication Support Programme este aceea de a pune la dispoziția editorilor străini interesaţi de publicarea autorilor români o subvenţie parţială. Finanțarea traducerii lucrării "Filozoful crud: o istorie a canibalismului" a fost decisă în cadrul sesiunii de evaluare din decembrie 2006, cu doi ani înainte ca domnul Avramescu să devină consilier prezidenţial. Evaluarea solicitărilor primite este realizată întotdeauna de comisii alcătuite din experți independenți, iar titlurile finanțate prin TPS nu sunt propuse de ICR, ci de editorii străini.
  A crede că o editură de talia Princeton University Press ar putea fi cumva influenţată să publice o lucrare pe alte criterii decât cele academice denotă, în cel mai bun caz, o lipsă de familiarizare cu domeniul editorial.
  O acuzaţie pe această temă a fost formulată anul trecut de doamna senator Olguța Vasilescu. Am răspuns şi atunci şi o facem şi acum, cu speranţa că precizările aduse vor fi lămuritoare pentru cititorii blogului dumneavoastră.
  Serviciul Presă al ICR

  RăspundețiȘtergere
 6. @icr-biroul-de-presa: nu pot decât să salut promptitudinea cu care ati făcut precizarile pe care le-aţi considerat necesare. Faptul că i s-a publicat o carte dlui Avramescu care intâmplător este consilierul Presedintelui, care Presedinte, cu totul intamplator, l-a numit pe HRP in postul de director al ICR, nu poate fi decât o pură intamplare. In ceea ce priveste remarca dumneavoastră: "A crede că o editură de talia Princeton University Press ar putea fi cumva influenţată să publice o lucrare pe alte criterii decât cele academice denotă, în cel mai bun caz, o lipsă de familiarizare cu domeniul editorial." nu pot decât să vă dau iarasi dreptate si să vă spun că sunt intrutotul in asentimentul dvs. Tot pe nedrept a fost acuzată si doamna Doctor Academician de renume mondial, Elena Ceausescu, că si-a publicat numeroase "lucrări" la edituri prestigioase din strainatate, influenţand comisiile alcătuite din experți independenți.
  PS1: ţin să vă felicit pentru bunul gust de care ati dat dovadă incluzănd blogg-ul meu pe lista lecturilor zilnice obligatorii.
  PS2: n-ati zis nimic in schimb despre caseta video. Eu zic c-ar fi cazul să stim adevărul gol-golut despre dl. Geoană.

  RăspundețiȘtergere
 7. Geoană a pierdut alegerile fiindcă a fost de partea nepotrivită a hidrantului...
  Cum zicea o vorbă din bătrâni, în viaţă este esenţial de care parte a p*** te afli!

  RăspundețiȘtergere