marți, 15 noiembrie 2011

Ironia e... o arta!

 
 
de ILEANA LUCACIU 
Joi, 22 Ianuarie 2009
Ironia e... o arta!
 


Unii moderatori tv si politicieni au pretentia ca pot fi ironici. Publicul cauta insa ironia si satira de calitate in emisiunile de divertisment, unde, e drept, sunt rar speculate pentru ca realizatorii se rezuma doar la umorul vulgar, primitiv. Mai apar totusi si... exceptii.

Dupa ce a zburdat, cu succes sau fara, pe la toate televiziunile si a emigrat in Canada, Viorel Gaita revine la farsele sale intr-o forma de zile mari, la Prima TV, in fiecare vineri de la ora 21.30. El este un personaj unicat: rea­lizator, moderator, dar si actor dedicat satirei si finei ironii. "Lumea lui Gaita" (Pro TV) sau "Mistok Show" (Antena 1) s-au transformat acum in "Romania lui Gaita", un show cu cinci rubrici si tinta precisa - prostia -, o satira politica la adresa celor ce practica "profesia" dar si la adresa suratelor televiziuni ahtiate dupa senzational. Viorel Gaita iese in strada, isi alege interlocutorii din randul concetatenilor nostri atoatestiutori, dar nu ii ocoleste nici pe politicieni, nici pe asa-zisele noastre VIP-uri cu talent de carton. Emisiunea este acida, consistenta in umor spontan, dar si tare trista dupa constatarea ca... naivitatea, ca sa nu-i zicem altfel, misuna din plin in jurul nostru.

In primul episod vizionat, filmat pe vremea cand erau frunze in copaci, se provocau cei intalniti pe strada sa raspunda la "clasica" intrebare a sondajelor: "Daca maine ar fi alegeri pe cine ati vota?". Raspunsurile si motivarea alegerii politicianului erau de tot hazul. Aratau insa si o grava lipsa de informare a cetateanului sarman. Episodul cu sinuciderea inventata a unui parlamentar comentata de vecinii "educati" de televiziuni demonstra, din nou, cum manipuleaza mass-media un subiect senzational. (N-avea nici o legatura inventia lui Gaita, cu sinuciderea adevarata a unui parlamentar, speculata de curand de televiziuni). "Stiti vreo poezie de Sadoveanu?", mai intreba candid Gaita la rubrica "Marea plictiseala", si interlocutorul chiar... stia, incultura fiind la ea acasa pe la noi. Alerta, cu imagini dibaci selectate, bine plasate la montaj, emisiunea pare o bascalie, dar este, de fapt, un discurs cinic si provocator despre "starea natiunii" ce este usor de pacalit de politicienii cu tupeu, dar si de televiziuni.

Increzatori ca ironia le aduce succesul visat si e usor de practicat, mai nou, unii moderatori si politicieni incearca sa o foloseasca. Razvan Dumitrescu la "Realitatea zilei" de la Realitatea TV isi prefateaza unele dezbateri citind de pe promter un text cu pretentii de... pamflet! Nu mai discutam despre pretentiile de a fi ironici manifestate de politicieni precum Ciorbea, Olteanu sau Prigoana si altii, invitati preferati la diverse dezbateri, amesteca borcanele de nu-ti vine nici sa razi, nici sa plangi, ci doar sa schimbi canalul tv. Asi in practicarea acestui stil de dezbatere cu ingrediente asa-zis iro­nice raman insa cei din echipa "Sinteza zilei" de la Antena 3. Totusi, aici, am intalnit intamplator si o editie serioasa, profesionista, in care Mihai Gadea avea drept invitat pe Florin Piersic. Demonstra astfel "Sinteza", ca poate practica si dezbateri fara bascalie ieftina.

Revenind la divertismentul nostru mult pretuit, un moderator abil in plasarea de accente ironice ramane si Catalin Maruta, cu a sa emisiune "Happy Hour" de la Pro TV. Numai ca o mai da si dansul in bara. Dupa o pauza a revenit pe sticla, iar editia avea doua invitate - pe fosta doamna Dichiseanu si pe Marinela Nitu, cea cu buze umflate -, doua anonime chinuite de ideea ca pot fi artiste. Ironia nu-si mai avea nici un rost cu astfel de persoane.

4 comentarii:

  1. Nu ştiam de emisiune, o voi urmări!... e un gen de spectacol la graniţa dintre umor şi batjocură...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Nicu: "Romania lui Gaita" nu se mai difuzeaza, din pacate. Gasesti aici o selectie a celor mai bune momente.
    http://www.youtube.com/user/inamiculpublicnr1

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiam si nici nu am auzit de aceasta noua emisiune!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Masaj erotic: pai erai prea prinsa cu treaba si de-aia n-ai auzit.

    RăspundețiȘtergere